Wat je tegen obstipatie kunt doen

Wat je tegen obstipatie kunt doen

Wanneer je last hebt van obstipatie, wil je dit zo snel mogelijk verhelpen. Een verstopping van de ontlasting kan namelijk voor veel buikpijn zorgen. In dit artikel geven we je daarom enkele tips die tegen obstipatie kunnen werken. Maar wanneer je veel last hebt van de verstopping in je darmen of als je bijkomende lichamelijke klachten krijgt, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts.

Voordat we de mogelijke oplossingen voor obstipatie met je gaan bespreken, geven we je eerst nog wat achtergrondinformatie over hoe een verstopping in de darmen kan ontstaan. Want oorzaken aanpakken is prima, maar voorkomen is natuurlijk nog veel beter!

Hoe ontstaat een verstopping in de darmen?

Je darmen verstoppen natuurlijk niet vanzelf. Er zijn een aantal veel voorkomende oorzaken die ervoor zorgen dat je moeilijk na toilet kunt. Om te beginnen is het belangrijk om voldoende water te drinken, zodat de ontlasting vochtig genoeg kan blijven en daarmee het lichaam gemakkelijk kan verlaten. Naast water is een vezelrijk voedingspatroon ook belangrijk.

Vezels vind je onder andere in zilvervliesrijst, pruimen en volkorenbrood. Voeding die je op vakantie vaak niet of onvoldoende eet. Dat verklaart waarom veel mensen uitgerekend tijdens hun vakantie last krijgen van obstipatie. Dit kun je mogelijk voorkomen door de netgenoemde voedingsproducten te consumeren. Wil je meer tips over hoe je obstipatie tijdens je vakantie kunt tegengaan? Lees dan dit artikel: vakantieverstopping: 6 supertips van een expert.

Lichaamsbeweging en stress

Naast voeding is een gebrek aan lichaamsbeweging een belangrijke oorzaak waardoor er een verstopping van de ontlasting kan ontstaan. Door te weinig te bewegen word je lichaam stijf en dat bevordert de afvoer van de ontlasting niet. Maar het is niet alleen een gebrek aan beweging dat obstipatie in de hand kan helpen. Ook stress kan voor verkramping van het lichaam zorgen, waardoor je je ontlasting maar moeilijk kwijtraakt.

Wat te doen tegen verstopping van je darmen?

Nu je op de hoogte bent van een aantal oorzaken waardoor je darmen kunnen verstoppen, wil je natuurlijk weten wat je kunt doen tegen een verstopping. Eigenlijk is het heel simpel, meestal is het voldoende om de oorzaken aan te pakken. In veel gevallen kun je de verstopping daarmee zelf oplossen. Concreet betekent dit dat je dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging moet zorgen, ongeveer 2 liter water drinkt en wekelijks voldoende vezelrijk voedsel eet. Natuurlijk zijn er nog tal van andere oorzaken waardoor obstipatie kan ontstaan, maar degene die we in dit artikel hebben genoemd behoren tot de belangrijkste oorzaken. Dus: waarschijnlijk als je deze punten aanpakt, is de kans op obstipatie een stuk kleiner dan wanneer je er niks mee doet.