Praktische informatie voor snurkers

Praktische informatie voor snurkers

Misschien heb je ook wel eens last van snurken. Dat is niet alleen erg vervelend voor jezelf, maar ook voor je partner. Maar wat is snurken nu precies, wat zijn de oorzaken en wat kun je doen om het snurken tegen te gaan? Je leest het in dit blogartikel.

Wat is snurken precies?

Als je snurkt maak je een relatief zacht knorrend of sissend geluid, maar ben je een hevige snurker? Dan kun je een luid zagend en krakend geluid produceren. Snurkgeluiden ontstaan doordat je huig tijdens het inademen trilt. Dit effect wordt versterkt als het gedeelte achter je huig is vernauwd.

Wat zijn de oorzaken van snurken?

Er zijn diverse oorzaken die er voor kunnen zorgen dat je snurkgeluiden produceert. Zo kan het zijn dat je amandelen of poliepen zijn vergroot. Maak ook overgewicht, het gebruik van alcohol, het roken van sigaretten en het gebruik van sommige medicatie die een spierverslappende werking hebben kunnen de oorzaak van snurken zijn.

Snurken en leeftijd

Snurken komt onder alle leeftijdsgroepen voor. Wel is het zo dat wanneer je ouder wordt het geluid vaak harder wordt. Dat kan onder andere komen doordat op hogere leedtijd de slijmvliezen slapper worden. Echter, de meeste snurkers beginnen al met snurken als ze de dertig zijn gepasseerd.

Wat kun je doen om het snurken tegen te gaan?

Snurken kan erg hinderlijk zijn, niet alleen je partner kan er wakker van liggen, je kunt zelf ook flink vermoeid wakker worden. Redenen genoeg om gesnurk tegen te gaan. Maar wat kun je dan concreet tegen snurken doen?

Gedragsveranderingen

Zoals je inmiddels weet zijn de oorzaken van snurken niet alleen van medische aard, maar hebben ze ook met gedrag te maken. Met name het gebruik van sigaretten en alcohol kun je beter achterwege laten. Ook kun je proberen om minder op je rug te slapen. En als laatste helpt het ook als je op een gezond gewicht blijft.

Hulpmiddelen om snurken tegen te gaan

Er zijn allerlei hulpmiddelen op de markt gebracht die ieder op hun eigen manier snurken tegen kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan snurkbeugels (ook wel MRA beugels genoemd). Ook zijn er hoofdbanden en anti snurk kussens die je kunt uitproberen. Voor wat betreft dit soort hulpmiddelen geldt meestal dat proberen geen kwaad kan. Maar heb je twijfel over het gebruik van hulpmiddelen of over je snurkgedrag? Neem dan altijd contact op met je dokter.

Voedingsmiddelen

Er is een aantal voedingsmiddelen die mogelijk snurken kunnen verminderen. Al geldt hierbij wel dat de effecten per voedingsmiddel en persoon kunnen verschillen. Maar aan wat voor soort voeding moet je zoal denken? Om te beginnen is thee met honing een uitstekende drank om te drinken, omdat het de luchtwegen in je neus kan kalmeren. Honing helpt om de keel te ontspannen. Thee met honing heeft dus een dubbele werking en het is nog lekker ook!

Een ander voedingsmiddel dat snurken kan verminderen, is olijfolie. Olijfolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Doordoor neemt de kans op obstructie van de luchtwegen af, waardoor de kans op snurken ook kleiner wordt.

Hulp bij snurken?

Snurken kan een grote invloed op je dagelijks leven hebben. Daarom is het belangrijk dat je probeert om het te verminderen. Met de tips uit dit artikel lukt dat je mogelijk al, maar zoals eerder aangeven, is het van belang dat je bij twijfel over de hulpmiddelen of je snurkgedrag je altijd naar je dokter moet gaan voor hulp. Daar hoef je je overigens niet voor te schamen, het is juist harstikke goed dat je stappen wilt ondernemen om het snurken tegen te gaan. Je hebt jezelf en je partner er immers mee, succes!

PS wil je meer over snurken weten, bezoek dan ook eens deze website vol interessante informatie over snurken: https://www.snurken.net/